Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Reviste ale uniunilor profesionale

Reviste tematice

Home / Mass-media / Reviste ale uniunilor profesionale

Lanterna Magica

14 Octombrie 1989

Pentru prima oara apare in octombrie 1989 in grafie latina cu ocazia unei plenare extraordinare a Uniunii Cineastilor din Moldova. Initial, editie a Uniunii Cineastilor, avindu-l ca fondator pe regizorul Emil Loteanu, presedintele UC.

Scopul: de a demonstra autoritatilor de atunci (Comitetului Central al Partudul Comunist) ca avem destule forte pentru a edita un ziar de critica si analiza a procesului cinematogrfaic din tara si din lume. Editia din octombrie 1989 a fost o proba convingatoare, constitindu-se si o echipa redactionala formata din: Alexandru Gromov,primul redactor-sef, Larisa Ungureanu, Vasile Botnaru s.a.

Primul numar era de format mare, avea patru pagini si un poster publicitar, pretul 15 (banuti) copeici. Acelasi format a fost pastrat cind s-a luat decizia de a edita periodic, incepind cu luna septembrie 1990, publicatia Lanterna Magica, bilunarul Uniunii Cineastilor din Moldova. Echipa s-a completat cu noi colaboratori: Alexandru Cantir, Svetlana Arionescu, Valentina Tazlauanu, Ion Chistruga (imagine). Primul redactor-sef a fost desenat Alexandru Gromov.

In 1991, in calitate de cofondatori, devin Uniunea Teatrala din Moldova si Ministerul Culturii si Cultelor. Partial, publicatia era finantata din buget. Aria tematica devine mai variata - cinema, teatru, arte plastice, muzica, biblioteci, poezie, dramaturgie etc.

Din 1995 publicatia Lanterna Magica este intreprindere de stat, editie a Ministerului Culturii, redactor-sef Larisa Ungureanu.

Din 15 decembrie 1995, prin Legea nr.688 - XIII, votata de Parlamentul Republicii Moldova, publicatia "Lanterna Magica" este trecuta la autofinantare, lucru care a schimbat radical destinele revostei.

Necatitnd la aceasta modificare, Lanterna Magica si-a continuat aparitia, renuntindu-se, din motive financiare, la formatul mare si trecindu-se la formatul A-3 si A-4. S-a schimbat si numarul de pagini: de la 16, la opt, uneori doua.

Cu sprijinul IATP Moldova, la 1 octombrie 1999 apare varianta Internet , avind urmatoarea adresa electronica (www.iatp.md/LanternaMagica). A fost pastrat specificul publicatiei - arta, cultura, iar din 2007 si societate. Siteul isi propune sa reflecte evenimentele de virf ale vietii cultural-artistice din Republica Moldova, inclusiv cinematografia.

Pina in 2000 varianta electronica era o copie a celei tiparite pe hirtie. Dat fiind majorarea preturilor pentru serviciile tipografice, publicatia Lanterna Magica trece din ianuarie 2000 la varianta Internet cu numarul de inregistrare ISSN 1606-5077.
In acesti ani au fost lansate in Internet mai mult de 100 de numere. Ele pot fi gasite in Arhiva.
Din 1995 pina in prezent "Lanterna Magica" nu a fost finantata din buget, desfasurindu-si activitatea in baza de proiecte sau sponsorizari.Copyright © 2002—2010 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md