Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Noutatile sitului

Noutati din domeniu

Home / Noutati / Noutati din domeniu / 2008

Din Comunicatul de presa

3 Martie 2008

Din Comunicatul de presa, primit de la "Moldova - film" pe data de 3 martie a.c. si semnat de Ion Siman, aflam ca pe data de 29 februarie 2008, in cadrul sedintei prezidiului Uniunii Cineastilor din Moldova, a fost luata o decizie in care cei patru cineasti, care au organizat o Conferinta de presa pe data de 22 februarie 2008 si au facut declaratii in numele Uniunii Cineastilor referitor la demiterea directorului Ion Siman, au fost acuzati pentru faptul ca au vorbit in numele tuturor cineastilor.

Comunicatul contine un sir de detalii care fac lumina asupra declaratiilor facute in presa de cineastii V. Druc, V.Jereghi, M.Poiata, in special, la capitolul cheltuieli pentru productia cinematografica.

In anul 2006 statul a alocat pentru productia de filme 1,450 mii lei, iar in 2007 - 2,450 mii lei si nu 6,5 mln lei, din care doar 1 mln ar fi fost folosite pentru realizarea filmelor.
"Pretinsii cunoscatori ai managementului cinematografic, se scrie in Comunicat, ar trebui sa cunoasca niste lucruri absolut elementare – banii alocati pentru reutilare sau reparatie nu pot fi folositi la producere si invers".

Studioul "Moldova - film" a sustinut proiectele tinerilor, fiindca cineastii care-l acuza in prezent pe Ion Siman "nu au prezentat studioului macar un proiect, care ar fi putut fi lansat".

Vom sustine si pe viitor, citim in Comunicat, proiectele tinerilor cineasti, "pentru a creste o noua generatie".

Domnul Ion Siman declara ca se va adresa pe data de 4 martie a.c. cu o cerere in instanta de judecata prin care "voi solicita anularea hotaririi ilegale", intreprinsa de Ministerul Culturii si Turismului, despre rezilierea Contractului de munca valabil inca pentru trei ani. "Au primit aceasta hotarire un organ de conducere al S.A. „Moldova-Film”, Consiliul de administrare, format contrar prevederilor Legii cu privire la Societatile pe Actiuni, contrar regulamentelor si Statutului societatii". In urma acestei hotariri au fost aduse prejudicii studioului "Moldova - film" care a fost "pagubit cu cca 260 mii lei".

"Dupa revenirea in serviciu, declara Ion Siman, voi intreprinde toate masurile necesare ca membrii pretinsului Consiliu sa restituie prejudiciul adus Studioului".Copyright © 2002—2010 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md