Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Sali de cinema

Uniuni de creatie

Studiouri cinema

Departamentul Cinematografie

Home / Organizatii / Studiouri cinema

Telefilm-Chisinau

Fondat in 1959 ca Asociatie de creatie, producatoare de filme artistice, documentare si filme-concert, studioul "Telefim-Chisinau" a realizat circa 300 pelicule. Primul director a fost Vasile Popa, scenarist, membru al Uniunii Cineastilor.

Pe parcursul anilor, la "Telefilm-Chisinau" s-a format o echipa de regizori, operatori: Gheorghe Siminel, Victor Bucataru, Ion Mija, Vlad Plamadeala, Igor Talpa, Valeriu Vedrascu, Elena Ilias, Nicolae Degtear s.a. O fructuoasa colaborare a avut-o cu scriitorii Ion Vatamanu, Grigore Vieru, Gheorghe Malarciuc, Mihail Gheorghe Cibotaru, compozitorii Eugen Doga, Ion Aldea-Teodorovici, Anatol Chiriac s.a.

"Telefilm-Chisinau" a fost o rampa de lansare pentru tinere talente. Aici a debutat in 1968 regizorul Iacob Burghiu cu scurtmetrajul "Colinda". Au fost si alte debuturi memorabile. La "Telefilm-Chisinau" a realizat in 1986 Emil Loteanu rasunatoarea pelicula "Luceafarul".

In prezent, studioul si-a incetat activitatea, dar nu a fost desfiintat.
Nota: Din august 2005 "Telefim-Chisinau" si-a reluat, partial, activitatea.Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md