Web-enciclopedia filmului moldovenescWeb-enciclopedia filmului moldovenesc

Home Personalitati Filme Organizatii Mass-media Publicatii Noutati

Sali de cinema

Uniuni de creatie

Studiouri cinema

Departamentul Cinematografie

Home / Organizatii / Studiouri cinema

Moldova-film

Istoria aparitiei studioului "Moldova-film" parcurge doua etape. Mai intii, la 26 aprilie 1952 Ministerul cinematografiei al URSS a infiintat la Chisinau Studioul de cronica si filme documentare. Director V.Seveliov. In primul an au aparut doua filme: "Codrii" si "Conservele moldovenesti". Realizatorii lor erau cineasti sositi de la Moscova, Odesa, dat fiind ca la acea ora in Moldova nu existau cadre locale. Pe parcursul urmatorilor ani se realizeaza cite unul-doua filme documentare: "Struguri moldovenesti" (1954), "Monumenta ale gloriei ostasesti", "Capitala Moldovei" (1956), primul film despre orasul Chisinau, "Pe malul Nistrului" (1956).

A doua etapa incepe de la 24 ianuarie 1957, prin hotarirea Consiliul de ministri al Republicii Moldova "Cu privire la reorganizarea Studioului de filme documentare din Chisinau in studioul de filme artistice si cronica documentara "Moldova-film". Primul director a fost scriitorul Victor Sevelov. In perioada 1963 - 1970 studioul s-a aflat sub conducerea talentatului director si manager Leonid Mursa. In fruntea studioului s-au aflat si alti directori. In perioada 2002 - 2005 "Moldova - film" a fost condusa de Vitali Demcovschi, care a lucrat la studiou din 1958.
In prezent, directorul general este Ion Siman.

In cadrul studioului functioneaza Consiliul de administrare, ales la Adunarea generala a actionarilor, din care fac parte: Valeriu Turcanu, presedintele Consiliului, Cristina Butucel, membra, Rodica Borzin, membra si secretara a Copnsiliului.

Fara stirea S.A. "Moldova - film", Ministerul Culturii si Turismului a ales la 8 februarie 2008 un nou Consiliu de adminsitrare, incalcind-se astfel legislatia in vigoare. Directorul general, dl Ion Siman a fost demis din functie. Dl Siman nu a fost de acord cu decizia Ministerului, atacind-o in instanta.

La 12 noiembrue 2008, judecatoria sectorului Centru l-a restabilit pe dl Ion Siman in functia de director general al studioului "Moldova - film". A doua zi, prin ordinul ministrului culturii si turismului, Artur Cozma, Ion Siman a fost destituit din functie.
In locul lui, functia de director general este indeplinita de dl Mateuta.

Prin decizia judecatoriei Buiucani, dl Ion Siman a fost restabilit in functie pe data de 23 noiembrie 2009.

Decizia judecatoriei Buicani nu a fost respectata mult timp de Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Abia cu trei luni in urma, dl Ion Siman si-a reluat functia de director general al studioului "Moldova-film".
In 2011, ministrul Culturii Boris Focsa il destituie din functie pe dl Ion Siman, in locul lui numindu-l pe Sandu Vasilache.

Primul film de fictiune s-a numit "Cind omul nu-i la locul lui" dupa un scenariu semnat de Ion Druta. Anul de aparitie: 1957,gen: comedie.

In 1968 este lansat primul film de animatie, "Capra cu trei iezi", inspirat din povestea cu acelasi titlu de Ion Creanga.

Din 1952 pina in 1982, dupa treizeci de ani de existenta, la studioul "Moldova-film" au fost turnate: 120 filme de fictiune, 800 documentare, 750 de jurnale cinematografice "Moldova Sovietica", 40 de editii ale jurnalului satiric "Usturici", 40 de filme de animatie.

Pina la sfirsitul anilor 80, "Moldova-film" anual realiza: 3-4 filme de fictiune, 4 de animatie, 25 documentare, 12 jurnale de actualalitati "Moldova Sovietica", 6 jurnale satirice "Usturici". Se dublau in limba romana: 12 filme de fictiune, 70 pelicule de scurtmetraj.

In anii 90 productia studioului a scazut vadit, dar "Moldova-film", in pofida tuturor greutatilor, a continuat sa exsite, desi s-au inregistrat tentative de desfiintare si privatizare a studioului.

Inceputul anilor 2000 este benefica pentru studiou. Politica statutlui tine de crearea unor conditii favorabile dezvoltarii in continuare a cinematografiei nationale.Copyright © 2002—2011 Web-enciclopedia filmului moldovenesc

Autoarea proiectului este Larisa Ungureanu, doctor in studiul artelor, critic de teatru si film.
Toate drepturile apartin autoarei proiectului.Este intersiza folosirea informatiei prezentate pe site in scopuri comerciale fara acordul autoarei.

E-mail: lung_ro@yahoo.com

Site creat de Design.md